Zwitserse kaas

Zwitserse kaas

Zwitserse kaas wordt gekenmerkt door zijn unieke smaak. In Zwitserland wordt ongeveer 40 procent van alle melk gebruikt voor kazen, daarom staat Zwitserland ook niet voor niets in de top 20 grootste kaas exporterende landen. Zwitserse kaas is een zachte romige kaas, een beetje te vergelijken met de Nederlandse jonge boerenkaas maar dan met meer pit. De koeien grazen in de Alpenweide, hierdoor proef je goed de bergkruiden die de koeien hebben gegeten wat de kaas zijn unieke smaak geeft. Er zijn veel Zwitserse kaas, waaronder Emmentaler, Appenzeller, Gruyère en nog veel meer.

Gruyèrekaas

Een van de soorten Zwitserse kaas is de Gruyère kaas. Een Gruyere kaas is relatief klein, deze kaas weegt ongeveer 40 kilogram, daar waar een Emmentaler tot wel 130 kilogram kan wegen. De naam Gruyère komt oorspronkelijk uit de tijd van Karel de Grote. Hier werd belasting geheven in de vorm van kaas en dit werd ‘gruyers’ genoemd. Ook is er in Zwitserland een gemeente die ‘Gruyères’ heet. De Zwitserse Gruyère kaas is een zoete kaas met een zoute bijsmaak. Wanneer de kaas nog jong is, is het erg romig en heeft hij een nootachtige smaak. Wanneer de kaas langer gerijpt is wordt hij droger, na 10 maanden rijpen krijgt hij de naam ‘Réserve’. De Zwitserse Gruyère kaas kan je gebruiken in allerlei soorten gerechten, van een kaasfondue tot aardappelgratin, maar ook is deze Zwitserse kaas perfect voor een kaasplankje.

AOP-keurmerk

AOP staat voor Appellation d’Origine Protégée. Elk land heeft een eigen vertaling voor dit Europese keurmerk. Zo heet het in Nederland het BOB-keurmerk (Beschermde Oorsprongs Benaming). Het houdt in dat de kazen een beschermde oorsprongsbenaming hebben. Voor dit keurmerk moet zowel de productie, verwerking als de bereiding van de kaas plaatsvinden in een specifiek gebied. Dit moet gebeuren op een erkende en gecontroleerde werkwijze. Een AOP-keurmerk is de hoogste waardering die een product kan krijgen. Gruyère kaas heeft sinds 2001 een AOP-keurmerk.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *